Utfodring av din äldre katt

matning av äldre katt

När katter åldras minskar deras hälsa och uthållighet långsamt. Deras kroppar förlorar förmågan att reparera sig själva, upprätthålla normala kroppsfunktioner och anpassa sig till påfrestningar och förändringar i miljön. Dessutom saktar ämnesomsättningen ner och äldre katter behöver färre kalorier.

Att ge rätt kost är mycket viktigt i vården av en åldrande katt. Det finns dock inget bästa foder att ge en äldre katt; det bästa fodret beror på det enskilda djurets specifika problem eller näringsbehov. De flesta foder för äldre katter har lägre protein-, natrium- och fosforhalt för att hjälpa deras åldrande hjärta och njurar. Ökade mängder av vissa vitaminer har också visat sig vara fördelaktiga för den äldre katten.

Fetma är ett mycket vanligt problem hos äldre djur och bör tas på allvar. Det korrelerar direkt med en minskad livslängd och kan bidra till andra problem. För bästa hälsovård bör du ge din äldre katt ett foder av god kvalitet som är lämpligt för dess specifika behov och inte låta din katt gå upp i övervikt. Försök att inte ge bordsrester och håll dig till en konsekvent diet.

Katter som har artros har mycket svårare att röra sig och kan behöva starka antiinflammatoriska läkemedel för att lindra sina besvär. Viktminskning hos dessa djur kan ha stor betydelse för att förbättra deras livskvalitet. Din veterinär kan ordinera eller rekommendera speciella dieter med lägre kalorihalt och hög fiberhalt som underlättar viktnedgång.

Genom den geriatriska undersökningen kan dessutom särskilda näringsbehov eller restriktioner rekommenderas. Med dessa dieter försöker man antingen bromsa utvecklingen av sjukdomsprocessen eller förbättra vissa organs funktion. Det finns särskilda dieter för många sjukdomar (även i tidiga stadier), bland annat njur-, lever-, mag- och tarmsjukdomar, hjärt-, tand- och hudsjukdomar. Kost för diabetes och cancer kan också rekommenderas.

Korrekt näringshantering är en mycket viktig del av vården av din geriatriska katt, särskilt eftersom det är något som du har kontroll över.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *