skaffa 2 katter

Du har en kattkompis, men du är borta hela dagen och tror att han är uttråkad och ensam. Du tänker: skulle han inte vilja ha en kattvän? Eller så kanske du bara älskar katter och skulle vilja lägga till ytterligare en katt i ditt hushåll. Att avgöra om man ska lägga till ytterligare en katt är en komplicerad fråga, men en fråga som du kan lösa med lite framförhållning och planering.

Katter är till viss del oberoende och naturligt självförsörjande. ”Katter är fullt kapabla att vara en ensam katt, förutsatt att det finns tillräckligt med stimulans och interaktion med ägaren”, säger Kate Gamble, som erbjuder rådgivning om djurbeteende genom sitt företag Cat Behavior By Kate i Auburn, Kalifornien. ”Att lägga till en katt i hemmet kan dock vara avledande för en inneboende katt och hjälpa till att bryta upp dagen när ägaren är borta.”

Tyvärr kan din katt inte berätta för dig om den vill ha sällskap, och det finns ingen barometer som kan ta reda på hans preferenser. ”Det finns egentligen inget test för att veta om din katt skulle vilja ha en annan katt”, säger Gamble. ”Om du är borta mycket och din katt verkar mycket behövande, uttråkad eller olycklig kan en annan katt vara precis vad du behöver för att pigga upp din huskatt.”

En uttråkad katt kan vara slö och benägen till tvångsmässiga/kompulsiva beteenden som att dra ut sitt hår eller självstympning som att bita sig i svansen. Den kan ha dålig aptit och sova mer än normalt. Omvänt kan han klättra upp i dina gardiner, attackera dina vrister för att få uppmärksamhet när du kommer hem eller överdriva vid måltiderna. Om din katt uppvisar något av dessa symtom bör du först låta en veterinär undersöka honom för att fastställa att inget är medicinskt fel innan du antar att han behöver sällskap.

Blanda och matcha

Ju yngre din katt är, desto lättare anpassar den sig till en ny kattkamrat. Faktum är att kattungar anpassar sig lättare till en andra katt än vuxna katter. Om du precis skaffar din första katt, tänk på att skaffa två kullsyskon samtidigt för att säkerställa ett så lyckat arrangemang som möjligt.

Förutsatt att katterna är kastrerade bör alla kombinationer av könen fungera, även om vissa beteendevetare anser att det är mer lovande att para ihop två katter av motsatt kön än två av samma kön.

Försök att matcha den nykomnas läggning med din inneboende katts läggning. ”En andra katt bör vara likadan när det gäller energinivå och personlighetstyp”, säger Gamble. ”Det skulle vara katastrofalt att lägga till en katt med hög energi i ett hem med en blyg, tyst katt och vice versa.”

Om du har en renrasig katt, adoptera en annan katt vars temperament är liknande. En avslappnad Himalayakatt kanske till exempel uppskattar det lättsamma temperamentet hos en Manx eller brittisk korthårskatt snarare än de livliga upptågen hos en siamesisk eller abessinisk katt.

Om du adopterar från ett djurhem kan du fråga personalen om de känner till bakgrunden till en katt som intresserar dig. Tidigare ägda katter kan ha kommit från hem som haft andra husdjur. De djurhem som håller katterna i gemensamma utrymmen i stället för i separata burar kommer att ha adopterbara katter som är vana vid att leva med andra kattdjur. Observera deras samspel och försök att hitta en katt med en personlighet som liknar den katt du bor med.

Praktiska överväganden

Förutom vad din katt kanske vill ha måste du överväga de ekonomiska och rumsliga resurser som krävs för att ta hand om en andra katt. En ny katt kommer att kräva medicinsk vård, mat, en extra kattlåda eller två och extra strö. Du kanske kan spara pengar genom att få en rabatt för flera husdjur från din veterinär eller genom att köpa ekonomistorlekar av produkter. Och du kanske inte behöver värma upp våtmaten som finns kvar i burken eftersom din inneboende katt inte kan äta upp allt på en gång. Om du bor i en liten lägenhet måste du utnyttja det vertikala utrymmet för att ge båda katterna utrymme att röra sig och komma bort från varandra om behovet uppstår.

Innan du låter en annan katt träffa din bofasta katt ska du låta testa henne för att se till att hon inte har några smittsamma sjukdomar.

Att få det att fungera

Om du skaffar en andra katt har du större chans att förhållandet fungerar om du introducerar katterna långsamt. ”Ge dem tid att vänja sig vid varandra i separata rum i en vecka eller två, sedan korta möten ansikte mot ansikte”, säger Gamble. ”Långsamma introduktioner är mycket mindre stressande för båda katterna.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *