
Att hålla din katt vätskekopplad är en viktig del av deras allmänna hälsa och välbefinnande. Att dricka tillräckligt med vatten hjälper till att driva kroppens organ och gör att huden ser fräsch ut och känns hälsosam. Vatten reglerar också många av deras kroppsfunktioner som matsmältning och kroppstemperatur.
Tyvärr dricker katter inte alltid så mycket vatten som de borde, så det är viktigt att uppmuntra dem att hålla sig hydrerade. Fortsätt läsa för att få våra bästa tips som hjälper dig att göra just det.
Hur mycket vatten behöver din katt?
Hur mycket vatten din katt behöver beror på många faktorer, bland annat storlek, ålder och nuvarande hälsa samt miljöfaktorer som temperatur.
I genomsnitt behöver din katt cirka 1-1,3dl vatten per 2kg kroppsvikt. Det innebär att en katt på 4kg till exempel behöver dricka mellan 2 och 2,5dl vatten varje dag.
Din katts vattenintag behöver inte helt och hållet bestå av vanligt dricksvatten. Det kan också komma från fukt i deras mat. Detta innebär att din katt kan dricka mindre vatten om den äter våtfoder.
Tecken på att din katt är uttorkad
Om du inte är säker på att din katt får tillräckligt med vätska varje dag är det viktigt att leta efter tecken på uttorkning och prata med din veterinär om du är orolig.
Vanliga tecken på uttorkning hos katter är bland annat följande:
- Letargi
- Svaghet
- Förlust av aptit.
- Torra slemhinnor.
- Infällda ögonhålor.
7 sätt att hålla din katt vätskeberikad
Om din katt inte dricker så mycket vatten som den borde, finns här 6 sätt att uppmuntra till mer vattenintag.
1. Ge tillgång till gott om färskt vatten
För att din katt ska kunna dricka tillräckligt mycket behöver den ha ständig tillgång till färskt och rent vatten. Rengör och fyll på din katts vattenskålar regelbundet under dagen, och ordna flera ställen i hemmet där katten kan hitta vatten.
Många faktorer kan påverka om din katt kommer att dricka vatten, så genom att placera olika vattenskålar runt om i hemmet i olika miljöer ger du din katt valmöjligheter.
Du kan också byta ut den typ av vattenskål som du erbjuder för att väcka din katts intresse. Lämna skålar, koppar och olika behållare med vatten runt om i huset och notera vilka typer av behållare din katt föredrar.
2. Prova en kattfontän eller flödande vatten
Många katter föredrar att dricka från en rörlig vattenkälla i stället för från en stilla skål. I det vilda vet katter att stillastående vatten inte alltid är säkert.
I många fall kan stillastående vatten vara förorenat, så de väljer att dricka från bäckar eller andra rörliga vattenkällor för att vara säkra. Denna instinkt finns fortfarande hos många domesticerade katter.
En kattfontän hjälper till att simulera effekten av rörligt vatten och kan få en katt att känna sig säkrare. Många katter tycker också om att dricka från rinnande kranar av den här anledningen.
3. Tillsätt buljong till din katts mat
Om din katt inte får i sig tillräckligt med vatten genom att dricka kan tillsättande av ytterligare fukt i maten hjälpa till att komplettera hydreringen.
Prova att tillsätta en eller två teskedar av natriumfattig kyckling- eller kalkonbensbuljong till din katts torrfoder. Torrfodret absorberar fukten från buljongen, vilket gör den mer lättsmält och ger din katt ett enkelt sätt att hålla sig våt.
Du kan också helt enkelt tillsätta en eller två teskedar vatten till din katts torrkost i stället för buljong om du inte har någon. Buljongen är dock sannolikt mer lockande på grund av smaken.
4. Byt från torr till blötfoder
I det vilda får katter mycket av sin vätsketillförsel från det kött de äter. Torrfoder innehåller bara en liten del av den fukt som färskt kött ger, så du måste komplettera det med mycket färskt vatten.
Våtfoder består dock av 80 % vatten och är mycket mer fuktgivande för din katt. Om du planerar att byta foder till din katt ska du alltid rådgöra med din veterinär först och göra övergången långsamt och över tid.
5. Rengör din katts skålar regelbundet
Utan regelbunden rengöring kan din katts skålar byggas upp med bakterier, kännas slemmiga och till och med utveckla obehagliga lukter som avskräcker din katt från att dricka. Rengör din katts skålar noggrant med doftfri tvål dagligen för att hålla vattnet friskt och säkert att dricka.
Vattenskålar av metall är lättare att rengöra och håller inte fast vid lukt lika lätt som en plastskål, så de kan vara ett bättre val för en kräsen katt.
6. Ändra typen av vatten som din katt dricker
Precis som vi kan våra katter ha smakpreferenser för den mat och det vatten de dricker. Även om du kanske inte tror att det är någon större skillnad mellan flaskvatten och kranvatten kan din katt föredra det ena framför det andra.
Om din kattunge inte verkar intresserad av kranvattnet som du sätter i deras skål kan du försöka filtrera vattnet först eller byta till flaskvatten för att se om det gör någon skillnad.
7. Håll din katts vatten svalt
Precis som smaken på vattnet kan påverka om din katt är intresserad av det kan temperaturen också göra skillnad. Prova att lägga några isbitar i din katts vattenskål nästa gång du fyller den.
Isbitar gör inte bara vattnet svalare, utan de guppande kuberna ger också rörelse åt vattnet och kan se mer lockande ut för din katt.
Du kan till och med vara kreativ och byta ut typen av isbitar som du lägger till, till exempel is gjord av kycklingbuljong eller tonfiskvatten. Detta kan bidra till att lägga till mer aptitretande smaker till din kattväns vatten.
Håller din katt sig hydrerad?
Hydrering spelar en viktig roll för att hålla din katt glad och frisk, så det är viktigt att se till att din kisse får tillräckligt med vatten att dricka varje dag.
De här tipsen kan hjälpa till att göra din katts vattenskålar mer spännande eller lägga till ytterligare fukt i maten, men om den fortfarande verkar uttorkad är det bäst att rådgöra med din veterinär. Uttorkning kan vara ett tecken på ett underliggande hälsoproblem, så det är alltid bättre att vara säker.