Betydelsen av motion för äldre hundar

motion för äldre hund

Regelbunden motion är en viktig del av en hälsosam livsstil för alla hundar. Lika viktigt är det att äta rätt näring, sköta om sin hund och besöka veterinären regelbundet. Helst bör en träningsplan upprättas när din hund fortfarande är en valp och fortsätta under hela djurets liv.

När hunden åldras förändras i allmänhet motionstolerans och -behov. Om ditt husdjur är äldre när du adopterar det kanske du inte känner till hela hans hälsohistoria och tidigare träningsrutiner. Rådgör alltid med din veterinär innan du ändrar ett befintligt program eller börjar ett nytt träningsprogram för din äldre hund. Din veterinär kommer att vilja utföra en fullständig fysisk undersökning av ditt husdjur och diskutera övningar som är lämpliga. Vissa typer av aktiviteter kan inte vara fördelaktiga för en geriatrisk hund om det finns fysiska begränsningar.

Varför är motion viktigt för äldre hundar?

Motion är viktigt för din äldre hund av många skäl. Först och främst bidrar motion till att upprätthålla en hälsosam kroppsvikt. Övervikt kan leda till ett antal hälsoproblem. Det innebär en överdriven belastning på ditt husdjurs hjärta. När hjärtat inte fungerar som det ska kan andra organ drabbas, bland annat hjärnan, lungorna, levern och njurarna. Med tiden kan dessa problem bli tillräckligt allvarliga för att orsaka livshotande tillstånd.

Osteoartrit är degeneration av lederna. Detta problem kan utvecklas under husdjurets ålderdomsår och orsaka smärta och obehag. Övervikt på dessa leder kan påskynda sjukdomen. Tro det eller ej, men måttlig motion kan bidra till att fördröja den fortsatta degenerationen av leder som drabbas av artros.

Din äldre hunds mentala hälsa kan också gynnas av motion. Aktivitet håller syre och andra näringsämnen som glukos (blodsocker) på optimala nivåer i hjärnan. Hjärnan är som alla andra organ i kroppen i det avseendet att den kräver god näring.

Vad som är bra och vad som är dåligt

Som nämnts ovan ska du DÅ diskutera din hunds träningsprogram med din veterinär. Din veterinär kan informera dig om ditt husdjur har några hälsoproblem som kan förvärras av vissa typer av aktivitet men inte av andra. Du måste veta vilken typ av motion som är säkrast för din äldre hund; du måste också veta hur ofta och hur länge den ska utföras. Om din hund för närvarande följer en regelbunden träningsrutin, rådfråga din veterinär om ditt husdjur uppvisar några beteendeförändringar, t.ex. att det tröttnar lättare, hostar när det tränar eller har svårt att andas. Du känner ditt husdjur bättre än någon annan. Även subtila förändringar i beteendet kan tyda på ett allvarligt problem. Du kan till och med förhindra att ett allvarligt problem utvecklas genom tidig upptäckt och behandling.

Låt inte ditt äldre husdjur motionera under långa perioder utomhus i varmt och/eller fuktigt klimat. Det räcker med några minuters aktivitet i detta väder för att värmerelaterade problem ska utvecklas. Om din hund verkar trött och ovillig att fortsätta träna, tvinga den inte. Ha tålamod. Många äldre hundar försöker hålla jämna steg med sin ägare när de springer eller går och vet inte att de ska vila när de har nått sin gräns.

Slutligen kan det vara roligt för er båda att träna med din äldre hund. Om det görs på rätt sätt kan det bli en tid som ni båda njuter av tillsammans regelbundet. Måttlig aktivitet kan hjälpa ditt husdjur att leva ett långt och lyckligt liv. Du och din bästa vän förtjänar det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *