Att hantera hundhår

hundhår

Om det är en del av din vardag att städa upp djurhår finns det några strategier som kan hjälpa dig att minska mängden hår i ditt hus, din bil, dina kläder och dina möbler. Husdjurshår kan vara besvärligt och till och med orsaka att några medicinska tillstånd, som allergier och astma, blossar upp. Här är några förslag för att kontrollera det ändlösa djurhåret.

Grooming

Att hålla ditt husdjur välvårdad är det absolut viktigaste steget du kan ta för att kontrollera håret i ditt hem. Regelbunden badning, borstning och kamning avlägsnar gammalt hår, mattor och mjäll. Folk tror ofta att korthåriga husdjur inte fäller. Det gör de. De fäller bara kortare hår. Borstning är lika viktigt för dessa hundar. En borste, kam, mattborttagare eller putshandske som används i några minuter varje dag hjälper till att samla in döda hår som du kan slänga i stället för att hitta dem överallt i huset.

Om ditt husdjur fortfarande tappar för mycket hår kan din hundfrisör hjälpa dig. Att klippa pälsen till en kortare, mer hanterbar längd gör det dagliga underhållet enklare. Det finns också behandlingar för att avlägsna överflödiga hårstrån genom särskilda bad, borstning och torkning som varar i flera veckor.

Möbler

Ingen vill sitta på möbler som är täckta av djurhår. Det första steget för att minska mängden kvarvarande hår är att avskräcka ditt husdjur från att sätta sig på möblerna till att börja med. Om du har en valp eller en hund som är ny i hushållet är detta ett bra tillfälle att fastställa dessa regler. Ge dina husdjur bekväma sängar eller husdjursmöbler och en särskild plats att ligga på. Om ditt husdjur redan har adopterat en soffa eller stol som sin favoritplats kan du försöka behandla den med ett tygskydd. Detta gör det ofta lättare att dammsuga hår från ytan och hindrar det från att arbeta sig in i tyget.

För tygklädsel fungerar ”Sticky Sheets” bra. Det är stora ark med ett mjukt klister som gör ett bra jobb när det gäller att ta bort hår från bilsäten, sängar och möbler.

Dammsugning av stoppade möbler är den bästa metoden för att avlägsna hår. Använd speciella borsttillsatser för trämöbler. En magnetiserad dammsugarpinne hjälper till att plocka upp och hålla kvar hår. Att köra ett luftfilter hjälper också till att avlägsna djurhår och andra föroreningar. Om allt annat misslyckas kan du försöka använda överdrag eller annat dekorativt tyg för att skydda dina möbler. Fördelen här är att överdragen kan tas av och tvättas regelbundet för att hålla dem rena. Tvätta inte dessa föremål tillsammans med din vanliga tvätt – dina kläder kommer att ta upp djurhåren. Torka med två torkdukar för att hjälpa till att flytta håret till luddfällan.

Om djurhåren täpper till telefonen, datorn, tv:n eller andra apparater kan du försöka med en burk tryckluft. Burken levereras med ett munstycke som kan rikta en kraftig luftstöt mot svåråtkomliga ytor. På så sätt lossnar hårstråna och du kan ta bort dem med dammvippor eller dammsugare.

Mattor

Regelbunden dammsugning hjälper till att avlägsna de flesta djurhåren. Mycket fina hår är ofta svåra att få bort även om man dammsuger upprepade gånger. Ett knep är att fukta en frottéhandduk tills den är fuktig. Torka av mattan med den fuktiga handduken. Detta hjälper till att samla håret i en liten hög som kan plockas upp från ytan. Detta fungerar särskilt bra om ditt husdjur har en favoritplats att ligga på och lämnar efter sig mycket hår. Om din matta är mycket smutsig kan du använda en ångrengörare för att ta bort en stor del av smutsen och håret som fastnar. Det finns preparat att använda på din matta som är fläckavvisande som hjälper till att skydda den och gör håret lättare att dammsuga när den väl är ren. Ett annat verktyg är en mattkratta – ett specialiserat redskap som är utformat för att fluffa upp mattan och kratta upp djurhåren.

Kläder

Husdjurshår fastnar verkligen på kläderna, men här är några förslag för att hålla dina plagg rena och hårfria. Prova djurhårsrullar – en stor rulle maskeringstejp som roterar på ett handtag. När du kör rullen över kläderna tar den upp håret och det fastnar på tejpen. Varje lager tejp kan dras av så att du får en ny yta undertill. Använd dessa även på möbler. Luddborstar och uppsamlare för djurhår gör liknande jobb. Detta är borstar med specialväv som fångar upp hår i tygets napp och släpper det när det borstas i motsatt riktning för enkel rengöring. Tygspray som appliceras på kläder för att förhindra statisk elektricitet stöter också bort djurhår. Ett torkduk med mjukgörare kan också gnuggas över ytan på kläderna för att fånga upp djurhår. Förvara kläderna täckta i plastpåsar för kemtvätt i garderoben för att förhindra att hår samlas.

Bilen

Husdjurshår är ett större problem i bilar med tygsäten. Att drapera sätet med en handduk eller ett lakan är det enklaste sättet att förhindra att håret tar sig in i sätet. Om det är praktiskt möjligt bör du ha ditt husdjur i en transportburk när du reser i bilen. Det är säkrare och förhindrar att håret faller i bilen. Handhållna inredningsdammsugare för bilar är bra på att komma in i sprickor och klyftor. Torka av tyginteriörer med en fuktig handduk och använd en hårrulle för husdjur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *