när börjar en katt löpa

när börjar en katt löpa

När börjar en katt löpa?

Att veta när en katt börjar löpa är viktigt för kattägare, särskilt om man inte planerar att para sin katt eller om man vill undvika oönskade kullar. Löpning, även kallad brunst, är en naturlig del av en katts reproduktiva cykel. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på när en katt vanligtvis börjar löpa och vad du kan förvänta dig under denna period.

Puberteten hos katter

Precis som människor genomgår katter puberteten, vilket innebär att deras kroppar genomgår fysiska och hormonella förändringar för att bli könsmogna. Puberteten hos katter inträffar vanligtvis mellan 5 och 9 månaders ålder, men det kan variera beroende på ras och individuell utveckling. Vissa katter kan börja löpa redan vid 4 månaders ålder, medan andra kanske inte löper förrän de är över 1 år gamla.

Tecken på att en katt löper

När en katt börjar löpa finns det flera tydliga tecken som du kan hålla utkik efter. Det första och mest uppenbara tecknet är att hon blir mer kelig och söker mer uppmärksamhet än vanligt. Hon kan också rulla runt på golvet och gnida sig mot möbler eller andra föremål. Du kan också märka att hon blir mer vokal och kanske jamar eller skriker mer än vanligt.

En annan tydlig indikation på att en katt löper är att hon blir mer flirtig och försöker locka till sig uppmärksamhet från hankatter. Hon kan markera sitt revir genom att spruta urin eller genom att gnida sig mot föremål i hemmet. Du kan också märka att hon blir mer rastlös och kanske försöker smita ut genom dörren för att söka efter en partner.

Hur länge varar en katts löpning?

En katts löpning varar vanligtvis i genomsnitt i cirka en vecka, men det kan variera från individ till individ. Under denna tid kan katten vara extra kelig och flirtig, och hon kan också visa tecken på obehag eller irritation. Vissa katter kan bli mer aggressiva eller oroliga under löpningen, medan andra kan bli mer tillbakadragna och vilja vara ifred.

Det är viktigt att notera att en katt kan löpa flera gånger under en säsong, särskilt om hon inte blir parade. Katter är säsongspolyestra, vilket innebär att de har flera löpningar under parningssäsongen, som vanligtvis sträcker sig från våren till hösten. Om du inte planerar att para din katt, kan du överväga att kastrera henne för att undvika oönskade kullar och för att minska risken för vissa hälsoproblem.

Sammanfattningsvis är det vanligt att en katt börjar löpa mellan 5 och 9 månaders ålder, men det kan variera beroende på individ och ras. Tecken på att en katt löper inkluderar ökad keliget, flirtighet och markering av revir. En katts löpning varar vanligtvis i cirka en vecka, och de kan ha flera löpningar under parningssäsongen. Om du inte planerar att para din katt, kan kastrering vara ett alternativ att överväga för att undvika oönskade kullar och för att främja en god hälsa hos din katt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *