Varför äter hundar gräs?

Varför äter hundar gräs

Din älskade hundkamrat är helt klart ingen ko, så du kan bli förvirrad när du ser den äta gräs. Du kanske till och med blir orolig. Är de hungriga? Är de uttråkade? Sjuka? Kommer det att skada dem att äta gräs?

Först och främst kan du vara säker på att du inte är ensam om din oro, särskilt om din hund äter gräs och kräks.

Pica är den tekniska termen för den störning som kännetecknas av att den äter saker som inte är mat. Ibland tyder pica på att din hund har någon typ av näringsbrist, även om det ofta helt enkelt är ett tecken på tristess, särskilt när det utövas av valpar och yngre hundar.

Att hundar äter gräs är faktiskt ganska vanligt (det har observerats även hos vilda hundar och kan vara helt naturligt) och denna form av pica brukar inte orsaka alltför många problem. Faktum är att de flesta veterinärer anser att det är ett normalt hundbeteende. En mindre studie av 49 hundägare vars hundar hade regelbunden tillgång till gräs och andra växter visade att 79 % av hundarna någon gång hade ätit växter. En annan undersökning om växtätande hundar visade att gräs var den vanligaste växten som äts.

Varför äter min hund gräs?

Det finns en rad olika anledningar till att din hund betar på gräsmattan.

Vissa föreslår att hundar kanske börjar äta gräs när de inte mår bra som ett sätt att få sig själva att kräkas och sedan må bättre. Andra ifrågasätter denna idé med motiveringen att det inte är bevisat att hundar är tillräckligt smarta för att besluta sig för att behandla en orolig mage genom att äta gräs.

Bevis tyder på att de flesta hundar som äter gräs inte mår dåligt i förväg, eller åtminstone verkar de inte må dåligt. Faktum är att färre än 10 % av hundarna verkar vara sjuka innan de äter gräs, enligt deras ägare. Och gräsätande leder vanligtvis inte till kräkningar – mindre än 25 % av de hundar som äter gräs kräks regelbundet efter att ha betat.

Andra föreslagna orsaker till varför din hund kan äta gräs är att förbättra matsmältningen eller uppfylla något otillfredsställt näringsbehov, inklusive behovet av fibrer. En publicerad studie rapporterar om en dvärgpudel som åt gräs och sedan kräktes varje dag i sju år. Tre dagar efter att ha satt hunden på en fiberrik kost rapporterade ägaren att hunden helt slutade äta gräs. Och det finns förstås också möjligheten att din hund helt enkelt gillar hur gräs smakar eller känns.

Bör jag stoppa min hund från att äta gräs? Om så är fallet, hur?

Om du misstänker att din hund äter gräs för att den är uttråkad kan det vara bra att se till att den får tillräckligt med motion. Engagera dem i några roliga aktiviteter. Prova att kasta en frisbee eller spela en annan interaktiv lek med dem, eller köp en rejäl tuggleksak för att hålla dem sysselsatta.

Om det finns en chans att din hunds pica-beteende orsakas av en näringsbrist kan ett byte till ett bättre hundfoder, särskilt en fiberrik variant, hjälpa till att lindra problemet.

Även om de flesta experter är överens om att bete i sig inte är skadligt är en sak att tänka på att vissa herbicider och bekämpningsmedel som används på gräsmattor kan vara ganska giftiga, särskilt om de intas. Dessutom är ett antal vanliga hus- och trädgårdsväxter giftiga, vilket kan leda till problem om din hund mumsar på dem tillsammans med gräsmattan. Om du vill försäkra dig om att växterna i och runt det område där din hund äter gräs inte är farliga kan du kontrollera ASPCA:s webbplats Animal Poison Control Center, som har en lista över giftiga och icke-toxiska växter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *