Förebygga cancer med din hunds kost

kost för hund

Cancer är så skrämmande och så vanligt förekommande. Ibland tror jag att vi är maktlösa när det gäller att bekämpa den – den kommer att drabba oss alla på något sätt till slut. Men jag antar att det är en ganska nihilistisk och cynisk inställning. Så jag bestämde mig för att undersöka vad – om något – vi kan göra för att förhindra att det händer våra hundar från första början.

Det finns förvånansvärt mycket information tillgänglig där ute, och många av de artiklar jag läste verkade komma fram till ett gemensamt samförstånd om hur en cancerförebyggande diet för en hund ser ut. Här är några av de mest överenskomna begreppen och menyerna.

Ansvarsfriskrivning: Du bör alltid rådgöra med din veterinär innan du ändrar din hunds diet. Om du misstänker eller vet att din hund har cancer måste du absolut prata med din hunds hälsovårdare innan du går vidare.

Låga kolhydrater, högt proteininnehåll och goda fetter för att förebygga cancer hos hundar.

Även om forskning om alla typer av cancer inte har gjorts ännu, livnär sig många typer av cancerceller på socker i kolhydrater, frukter med hög fruktoshalt och stärkelserika grönsaker, men de flesta cancerceller kan inte livnära sig på goda fetter. Tanken med en förebyggande diet är alltså att hålla hundens kolhydratinnehåll lågt, samtidigt som protein och goda fetter hålls högt. Detta innebär i allmänhet att man håller sig borta från traditionella kolhydratbaserade spannmålskibbar och går över till något mer fullfoderbaserat.

En allmän, föreslagen fördelning är följande:

 • Hundar: 50 % protein (fisk eller fjäderfä är bäst), 50 % grönsaker (mörka bladgrönsaker, morötter, broccoli, zucchini och gröna bönor är bra val).
 • Källor till Omega-3, 6 och 9

Sätt att uppnå en cancerförebyggande kost för hundar

Det mest hälsosamma och cancerförebyggande sättet att utfodra din hund är helst hemlagade måltider med råa, hela, ekologiska livsmedel. Klicka här för att få bra vägledning om hur du förbereder en cancerförebyggande måltid till din hund. Men eftersom många människor inte kan göra det kan du kanske prova dieter som är frysta råa, dehydrerade eller frystorkade. Det finns till och med en del högkvalitativt konserverat foder för hundar som kommer att göra susen.

Det finns en kommersiellt tillverkad receptbelagd diet för hundar som är särskilt avsedd för hundar med cancer som genomgår kemoterapi, och det är Hills Prescription Diet Dog Food. Det är inte avsett för alla typer av cancer, men du kan fråga din veterinär om det är lämpligt för din hund.

Varning: Om din hund genomgår kemoterapi eller är immunsupprimerad bör du inte utfodra med raw diet.

Källor till goda fetter och andra tillsatser:

 • Linolja (1 tesked per 10kg dagligen).
 • Olivolja (1 tesked per 10kg dagligen)
 • Kokosnötsolja (1 tesked per 5kg dagligen – kanske måste du börja med en mindre dos och arbeta dig uppåt).
 • Fiskolja (1000 mg per 5-10kg dagligen)
 • Gurkmeja (mindre än 1 matsked dagligen)
 • Vitlök (1/2 klyfta för hundar under 20kg, 1 klyfta för hundar över 20kg, dagligen i 5 dagar, sedan vila i 2 dagar).
 • Mjölktistel (200 mg per 5kg, dagligen)
 • Spirulina
 • Chlorella

En anmärkning om vatten och cancerprevention

Beroende på var du bor kan vattnet bära med sig fler gifter än du tror. Även om det kanske smakar bra, och alla i huset verkar må bra, kan ansamlingen av kemikalier med tiden leda till allvarliga hälsoproblem, inklusive cancer.

För att motverka detta bör du erbjuda din hund filtrerat vatten som du byter ut ofta. Se också till att använda skålar av glas eller keramik så att gifter från plast inte läcker ut i vattnet. Ja, det betyder att det också är förbjudet att använda köpt vatten från plastflaskor.

Andra tips om cancerförebyggande kost för hundar

 • Undvik konserveringsmedel
 • Fetma är dåliga nyheter – det kan skapa inflammation, vilket kan leda till tumörbildning – så att hålla hundens vikt i schack är en nyckel till att hålla cancer borta.
 • Det finns många olika typer av kosttillskott i form av piller, pulver och droppar. Det finns alldeles för många att nämna här, men jag använder personligen Nupro med mina hundar och det är en bra källa till allmänt hälsostöd. Jag uppmuntrar dig att göra din egen forskning för att hitta något som fungerar bra för din hund.

Vi kan omöjligen förbereda oss för och förebygga allting, men jag vet att det är så mycket lättare att förebygga än att behandla. Efter att ha gjort den här forskningen har jag fått en annan syn på saken. Jag kan se hur enkelt det är att ändra några få saker som kan få stor betydelse och eventuellt till och med rädda mina hundars liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *