Att hålla din hunds tänder friska

tandborste hund

Korrekt tandvård bör vara en regelbunden del av ditt program för att hålla din hund frisk och lycklig.

Det förbises ofta, men husdjur kan drabbas av samma slags tandproblem som människor, inklusive svår smärta, infektion och tandförlust. Du kan hjälpa till att förebygga dessa problem – och lösa dem som uppstår – genom att lära dig grunderna i tandvård och samarbeta nära med din veterinär. Du kanske också kan dra nytta av de senaste framstegen inom veterinär tandvård, inklusive implantat, tandställning, ultraljudsskalning, rotfyllning, bonding och ljusare tandvård.

De flesta tandproblem börjar smått och byggs upp med tiden för hundar. Redan vid mycket ung ålder kan matpartiklar, bakterier och skräp samlas vid tandköttslinjen och under tandköttet för att bilda plack. Om plack inte åtgärdas kan det hårdna till tandsten och leda till allvarliga munsjukdomar, inklusive gingivit, parodontit och stomatit.

Vissa veterinärer tror också – även om bevisen inte är entydiga – att bakterier som är förknippade med tand- och tandköttssjukdomar kan spridas till kroppens inre system och bidra till infektioner i organ som hjärta, lever och njurar. Om så är fallet kan ett förebyggande tandvårdsprogram till och med bidra till att förlänga ett husdjurs liv.

Parodontal sjukdom är den vanligaste sjukdomen hos smådjur. Den kan vara mycket smärtsam, men husdjur lider ofta i tystnad – ibland tills alla tänder har blivit infekterade. Att lindra den smärtan kan ge en märkbar upplyftning av hundens beteende och personlighet.

Ett besök hos din veterinär

Hundar bör få regelbundna tandundersökningar. Frekvensen beror på djurets ålder.

 • Valpar. Du bör låta undersöka ditt husdjurs mun så tidigt som möjligt och återigen vid varje vaccinationstillfälle upp till fyra månaders ålder. Ytterligare en tandundersökning bör göras vid sex månader, inklusive en bedömning av ditt husdjurs bett. Vissa förlorar inte alla sina mjölktänder när de ska, och deras permanenta tänder kan hamna i oordning. Om det händer kan veterinären behöva dra ut de envisa mjölktänderna.
 • Ett till tre år. Vid den här åldern bör tandundersökningar göras årligen, om du inte märker problem eller om din veterinär har utvecklat ett anpassat undersökningsprogram.
 • Fyra till sex år. Om ditt husdjur har perfekta tänder och du borstar dem dagligen kan det räcka med årliga undersökningar. Många hundar i den här åldersgruppen behöver dock undersökas var sjätte månad.
 • Sju år och uppåt. Tandundersökningar bör utföras var sjätte månad.

Undersökning

En veterinär undersöker ditt husdjurs tänder och tandkött på många av samma sätt som en tandläkare undersöker dina tänder och ditt tandkött. Undersökningen omfattar en visuell och manuell inspektion för att kontrollera om det finns tecken på tandköttssjukdomar, tandmissfärgning, lösa tänder och tecken på känslighet eller smärta. Den kan också omfatta följande:

 • Parodontal sondering. Detta innebär att man använder ett instrument som sonderar mellan tand och tandkött för att mäta djupet av tandköttsfickan. Djupa tandköttsfickor är tecken på parodontala problem.
 • Bedövning. Att undersöka och utföra tandvård på ett husdjur är inte bara en fråga om att be djuret att öppna sig och ge sig in i lokalbedövning. Hundar kan behöva immobiliseras. Om bedövning krävs finns det nya injicerbara bedövningsmedel. De är kortvariga (några minuter) och relativt säkra. Nya narkosmonitorer bidrar till att garantera säkerheten.
 • Röntgenbilder. Vissa tandproblem kan endast diagnostiseras fullt ut genom en röntgenundersökning av hela munnen eftersom 70 procent av tandstrukturen ligger under tandköttslinjen och därmed är osynlig för blotta ögat.
 • En undersökning av ditt husdjurs tunga och andra mjuka vävnader i munnen för att leta efter avvikelser som t.ex. tumörer.

Din veterinär rengör ditt husdjurs tänder om det finns en ansamling av tandsten eller plack. Detta kan göras med ultraljud precis som för människor. Din veterinär kommer förmodligen att rekommendera att lösa tänder avlägsnas och rekommenderar antingen avlägsnande eller en rotfyllning om det finns karies.

Borsta ditt husdjurs tänder

Ja, du kan och bör borsta ditt husdjurs tänder. Helst bör du borsta dagligen, men om du borstar minst tre gånger i veckan hjälper du till att förebygga tandproblem och liknande problem. Först en varning: Ditt husdjur kanske inte gillar processen och gör hårt motstånd. Om så är fallet, fortsätt långsamt och försiktigt.

 • Använd en mjuk tandborste. En barntandborste för små hundar är idealisk; en vuxenstorlek bör användas för större hundar. Gummifingerhättor med borst finns också tillgängliga på de flesta veterinärmottagningar och djuraffärer.
 • Börja långsamt med att lyfta upp läppen och låt fingret eller en fuktig tvättlapp lindad runt fingret röra sig längs tandköttet och tänderna. Prata med och beröm ditt husdjur för att hålla det lugnt medan du gör detta.
 • Öka gradvis den tid du arbetar i munnen dagligen. Koncentrera dig på tändernas yttre yta. Mycket lite parodontal sjukdom utvecklas på tändernas insida eftersom tungan håller detta område rent.
 • Använd tandkräm som är speciellt framtagen för husdjur och som finns i djuraffärer eller hos din veterinär. Människotandkräm är vanligtvis obehaglig för dem. Använd inte bakpulver: Dess höga natriumhalt kan utgöra en hälsorisk för vissa djur, särskilt de med hjärtproblem.

Den bästa tiden att rengöra ditt husdjurs tänder är efter kvällsmålet. Ditt husdjur kommer att bli mer samarbetsvilligt med tiden om du upprättar en rutin. Till exempel: Först matar du ditt husdjur, sedan rengör du tänderna och sedan leker du med det. De flesta hundar anpassar sig förvånansvärt bra till denna rutin.

Vissa foder för husdjur har utvecklats för att förbättra munvården genom att ha en slipande verkan som är utformad för att skrapa bort tandsten från tänderna. Det finns också många tuggprodukter som kan vara till hjälp. Använd sunt förnuft och försiktighet när du väljer dessa produkter och be din veterinär om hjälp.

Tecken på problem

Du kan själv undersöka ditt husdjurs mun för att hålla utkik efter problem som håller på att utvecklas. Även detta bör göras med försiktighet. Det innebär att man tittar in i bakre delen av munnen där tandsten byggs upp mest och kräver att man drar husdjurets mun mot örat. Du kommer att leta efter följande:

 • Tandmissfärgningar, tecken på en stengul eller brun substans på tänderna.
 • Rött eller inflammerat tandkött, särskilt där tand och tandkött möts.
 • Blödande tandkött.
 • Lösa tänder eller tecken på att hunden ryggar tillbaka när en tand berörs.
 • Dålig andedräkt
 • Dräggling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *