Viktigt att rasta sin hund

Rent generellt så kan man helt klart säga att det är oerhört viktigt att rasta sin hund. Vissa hundar kräver självfallet mer än andra, men alla hundar mår helt enkelt bra av att komma ut och aktivera sig en smula, så länge de inte är sjuka eller skadade på något vis.

Att rasta sin hund är någonting som är mycket viktigt för att den ska må bra. Precis som vi människor behöver stimulans på olika sätt för att inte tycka vardagen är enbart grå och trist, behöver även en hund aktiveras. Det allra bästa sättet att rasta sin hund är att ta den utanför husets eller lägenhetens fyra väggar. Den behöver alltså få komma ut, vare sig du går eller springer med hunden i koppel, eller låta den löpa fritt i någon situation där detta lämpar sig väl. Ser du inte till att rasta din hund så kommer detta med allra största sannolikhet att manifestera sig på något negativt sätt, något som bara är en av alla anledningar till att se till att detta inte blir en realitet.

Problem som kan uppstå med en understimulerad hund

Det finns många problem som kan uppstå om en hund förblir understimulerad i alltför stor grad. Den kan exempelvis i ren frustration, då den inte vet vart den ska göra av all sin överflödiga energi, göra sådant som att börja bita på möbler eller kissa och bajsa inomhus. Tyvärr kan det i dessa lägen ofta vara så att en hundägare inte förstår orsaken bakom dessa problem, vilket då sannerligen bäddar för ett läge som varken är särskilt roligt för vare sig ägare eller hund. Det är därför viktigt att läsa på om hundar innan man bestämmer sig för att bli ägare och inte bara ta allting som det kommer.

Hundar med extra mycket energi

Alla hundar och hundraser är olika varandra och därför så finns det också de hundar som kräver mer än andra när det kommer till rastningen. För vissa räcker inte med en lugn promenad eller något liknande för att få den viktiga urladdning som de behöver. Dessa gånger gäller det att hitta på utmaningar utöver det vanliga. Något som brukar fungera väldigt bra är att skaffa en cykel och cykla med hunden, då du helt enkelt får upp en betydligt högre fart än om du skulle springa. Något annat som är effektivt kan vara att låta hunden dra något i en vagn eller släde genom att stoppa på den en sele. Här är det mest kreativiteten som sätter gränser, men tänk på att hunden kan fara illa om du inte har ett bra sätt att stoppa ekipaget på när ni väl vill stanna.

Få in bra rutiner

Likaväl som att det är skönt för oss människor med rutiner så är detta skönt för hunden. Försök att gå ut vid samma tidpunkter varje dag. Det går även att vänja hunden med att vänta tills husse eller matte är klar för att gå ut på morgonen. Det är en fördel att man det sista man gör för dagen är att gå ut med hunden så den får göra sina behov innan man går och lägger sig. Då behöver det inte vara någon panik på morgonen. Morgonpromenaden kan vara en längre sträcka så hunden får motion också, detta är ju till fördel för ägaren också. Det kan finnas fördel att något sånär gå samma vägar varje gång som man går ut med hunden.

This entry was posted in Hund.