Träna och skydda jakthunden

Jakthundar tillhör några av de friskaste hundraserna i Sverige tack vare att avelsprogrammen väljer att fokusera på god hälsa istället för ett visst utseende. Jakthundar är närmare sina naturliga instinkter än exempelvis en mops. Det finns över hundratusen jakthundar i Sverige, att jaga med hund är populärt men det gäller att hunden (och du själv) är rätt tränad för utmaningen att jaga tillsammans. 

Skaderisken

De vanligaste skadorna för jakthundar är faktiskt inte möte med rovdjur i skogen. Det är sår från miljön, muskelsträckningar och trafikskador. För att minska risken att hunden skadas ska du alltid se över kroppen och speciellt trampdynorna efter varje pass i skogen. Småsår ska sköljas direkt så de inte blir inflammerade. Muskelsträckningar kommer från att hunden är ovan med träningen och tempot eller att de arbetar hårt med kalla muskler. Ju intensivare pass ni ska genomföra, desto längre uppvärmning ska du ha med hunden. Lite lek och bus samt en längre promenad är lämpligt och piggar upp hunden inför jakten. Trafikskador sker eftersom hunden ibland tvingas korsa stora vägar för att förfölja bytet. Hunden ska bära en varselväst eller tillräckligt med reflexer för att synas i skogen och om den hamnar uppe på vägen.

Träning

Det första en valp ska genomgå är grundlydnad tillsammans med andra hundar, även dem som inte ska bli jakthundar. Hunden ska inte börja jaktträna förrän vid 12 månaders ålder. Innan dess är det dock viktigt att du och hunden kommer varandra nära, att ni kan läsa varandras signaler samt att grundlydnaden tränas och utvecklas.

En av de svåraste delarna i jaktträning är skotträdslan. Det gäller att vara försiktig i träningen så hunden inte blir skotträdd. Ett skott på 75 meters avstånd medan ni leker är en bra start. Du ska helt ignorera skottet och bara avläsa hundens reaktion, om den blir rädd måste den som skjuter backa ännu längre bort. När hunden väl blivit van vid skott är nästa steg att den ska sätta sig ned när den hör ett skott, den ska alltså inte vara i vägen eller utgöra en risk efter ett byte har fällts.

För bästa information ska du kontakta din kennel och jaktklubb, seniorerna brukar alltid ha goda råd om träning och vem du ska vända dig till för att få en hund som du kan jaga med i många år framöver!