Spår-den perfekta aktiviteten

Ett effektivt och roligt sätt att interagera med din hund är att träna spår, dom flesta hundar älskar det eftersom att dom får arbeta med sitt överlägsna luktsinne. Oavsett om du har tävlings ambitioner eller ej, så är detta en rolig aktivitet för dig och hunden att göra tillsammans. Vill du gå en spår kurs kan du kontakta en Brukshundsklubb nära dig.

Det vanligaste sättet att börja träna spår med hund på är att man gömmer sig själv i till exempel skogen, är man två kan en person stå kvar med hunden medan den andra går och gömmer sig. När det är dags för hunden att börja söka kan man behöva visa med fingret att det är på marken spåret finns, greppar hunden konceptet och börjar att spåra med näsan är det bra om man berömmer den och låter den fortsätta med sökandet.

När hunden spårar delar av flocken får man oftast ett önskat resultat, och hunden har ofta hög spårmotivation vid de tillfällena. Men man har sett att det inte passar alla hundar att söka efter flockmedlemmar, vissa hundar uppvisar höga stressnivåer vilket gör att hunden kan utveckla koncentrationssvårigheter som i sin tur bidrar till att övningarna blir misslyckade. Var därför uppmärksam på hur din hund beter sig, och se alltid till att ni har roligt när ni tränar.

Hundar fungerar precis som vi och växer och utvecklas genom positiv förstärkning, därför är det viktigt att inte göra spåren för svåra för fort, då riskerar man att hunden tappar både gnista och motivation.