Skötselråd för valpar

Alla hundar behöver friskvård. Den mest effektiva friskvården är att känna på valpens kropp på rutin. Det tar inte lång tid och det gör även valpen van vid att du hanterar den och tillför tillit i eran relation. Här följer några enkla tips på hur du i vardagen kan sköta om din hund.

Ögon och nos

Du kan enkelt göra en kontroll genom att börja med att titta din valp i ansiktet. Nosen ska vara en aning fuktig och det ska inte rinna ur näsborrar. Ögonen ska inte heller rinna eller kladda, de ska vara öppna och ögonvitorna ska vara vita. Skulle det vara något runt ögonen så kan du torka bort det med en lätt fuktad handduk.

Mun

Munnen kontrollerar du genom att lyfta på läpparna och kolla in i munhålan. När valpar är runt fyra månader så är det vanligt att de börjar lossa tänder, då byts mjölktänderna ut mot deras riktiga tänder. När det händer så brukar tandköttet svullna en aning och det kan blöda lite när valpen tappar en tand. Det brukar hända när valpen tuggar på till exempel leksaker. Det många hundägare glömmer är att man bör borsta hundens tänder regelbundet, det räcker med någon minut per tillfälle.

Öron

En hund kan som med mycket annat vara lite känslig för att man ska röra vid öronen, därför kan det vara bra att vänja hunden tidigt som valp. Prova att då och då ta en mjuk trasa eller bomullstuss och torka lite lätt utanpå örat för att göra valpen vad vid beröring av örat. När du ska rengöra hundens öron så kan du göra det med en fuktig bomullstuss, det finns medel att köpa om man vill. Det finns även bomullstops avsedda för hundar att köpa, men man måste vara försiktig så man inte skadar hunden. Känner man sig osäker så går det bra att endast torka rent öronen med en bomullstussen.

This entry was posted in Hund.