Skaffa akvarium

Det är rogivande att se hur fiskar simmar runt i sina hem. Det är en vacker dekoration att ha ett stort akvarium med skattkistor, korallrev och färgglada fiskar. 

Tyvärr kan man inte bara gå ut och köpa ett hur lätt som helst. Fiskarna ska må och leva bra i sitt nya hem, och då behöver tänka igenom inköpslistan.

Akvarium

Ju större akvarium du köper, desto fler fiskar kan du ha. En del fiskar trivas bara i stora akvarium och är inte menad att bo litet även om de inte delar sitt hem med andra fiskar.

Ett nybörjarakvarium brukar vara runt 100 liter. Det är stort nog att hålla rent och får plats i de flesta hem. Priset skiljer sig väldigt mycket beroende på design, tillbehör och kvalité. Det finns akvarium som är inbyggda i en möbel och de kostar så klart tusentals kronor medan basakvarium kan kosta mindre.

Till akvariet ska det också tillkomma en pump som passar för mängden vatten.

Fiskar

I det första akvarium på 100 liter kan du inte ha guldfisk, de behöver större utrymme. Istället passar guppy och neontetra väldigt bra, de är tåliga och lättskötta. Även svärdbärare och ancistrusar mår bra i ett sådant akvarium. Hur man sköter fiskarna ska man läsa om innan man genomför ett köp. De må vara billiga, en guppy kostar kanske 30-40 kronor men det är inte rättvist att ”prova sig fram” och låta fiskar dö för att man inte orkar ta hand om dem på rätt sätt.

Foder

Fiskarna ska bli matade varje dag, gärna flera gånger om dagen. Försök att ha mata vid samma tidpunkt varje dag så mår fiskarna bättre. De ska inte få mer mat än de kan äta upp på två minuter. Kom överens om vem som ska mata i familjen, annars är det lätt att övermata fiskarna och då kan de bli sjuka.

Kostanden skiljer sig beroende på kvalitén, vilket fiskfoder man behöver och hur stora förpackning som de säljs i.