När katten inte äter

Alla kattägare har säkert upplevt att deras katt inte vill äta. Detta kan bara vara tillfälligt och är då sällan något allvarligt problem. Men det kan även bli ett mer långvarigt problem och något man då måste undersöka.

När det kommer till kattmat finns det en hel del att välja mellan och det är kan skilja sig ganska mycket från kattägare till kattägare hur mycket de faktiskt varierar kattens mat. Något man dock bör veta redan när man först skaffar katt är att det inte är ovanligt för katter att inte äta när helt ny mat ställs framför dem. De kan helt enkelt ha vant sig vid en viss lukt, smak eller till och med konstisens och när något som inte passar ihop med vad de förväntar sig kan de bli ibland välja att inte äta. Lösningen kan då vara så enkel som att ge dem mat man vet att de ätit tidigare.

Men om denna aptitlöshet eller vägran att äta börjar resultera i viktnedgång kan katten riskera att drabbas av fettlever, vilket kan försämra leverns funktion en lång tid framöver. Den underliggande orsaken kan variera stort. Till att börja med gör man skillnad mellan aptitlöshet och ren oförmåga att äta. Ett flertal sjukdomar kan resultera i bristande aptit, så som sådana som drabbar mag-tarmkanalen eller påverkar ämnesomsättningen. En oförmåga att äta är många gånger ett problem som sitter i mun eller halsen. Det kan vara frakturer, tandsjukdomar, främmande föremål i mun eller matstrupe, eller smärta från ett underliggande besvär.

När en katt inte äter regelbundet är det bäst att besöka en veterinär som kan få undersöka den och ställa diagnos. Har det pågått en längre tid finns risken att katten behöver läggas in på djursjukhus där den kan behandlas med exempelvis intravenös vätskebehandling eller bli sondmatad med en slang. Men i slutändan är det diagnosen som avgör exakt vad om något man kan göra för aptitlösheten eller oförmågan att äta.

This entry was posted in Katt.