Handla till din katt

Om du redan har en fyrbent, ullig och kelig vän därhemma, så vill du säkert ge den ska få det allra bästa. Kanske har du inte någon katt än, men vill skaffa en för din egen eller barnens skull. Då är det en del att tänka på för katten behöver både mat, en transportbur för resor och veterinärbesök, kattlåda om katten enbart ska vistas inne, leksaker och en korg eller någon klätterleksak.

Mat

Det är inte alltid givet vad man ska hälla upp för foder i kattskålen för att katten ska må bra. Visst älskar katter mjölk, men behöver mer än så för att överleva. Tidningen Råd och rön gjorde nyligen ett test av kattfoder och det visade sig innehålla både det ena och det andra. I testet ingick ett tjugotal kattfoder som man bland annat kan hitta på butikshyllorna i en vanlig mataffär. Det visade sig inte vara det dyraste fodret som var det bästa och det fanns stora skillnader mellan tillverkarna. Vissa foder visade sig även innehålla gifter, så det gäller att se upp med vad du ger katten.

Katter är i huvudsak köttätare och behöver mycket protein i födan. Både torr- och blötfoder är bra, eftersom torrfoder gör att katten tuggar och på så sätt minskar problemen med tandsten, medan blött foder innehåller mindre kolhydrater, som katten inte behöver så mycket av. Även kattgräs kan vara bra att ha för innekatter, eftersom det är en naturlig källa till kostfibrer.

Leksaker

Några leksaker kan också vara roligt för katten och du kan tillsammans med din katt få en lekstund. Det finns en mängd olika leksaker som spön, vippar, möss, kattroulette och annat roligt. Det är bara att pröva sig fram och se vad just din katt gillar.

Möbler och transport

Efter all lek kan det vara skönt att vila en stund och då kommer en korg eller en kattkoja väl till pass. Där kan kissen sträcka ut sina långa ben och vila ostört. Ett extra plus är förstås om kattkojan har en klösdyna, så att inte katten klöser inomhus på oönskade ställen.

När katten blir sjuk eller ni ska ut och resa kan det vara bra att ha en bur att transportera din vän i. Glöm inte heller att sätta på katten ett halsband om den skulle springa bort. Fina halsband och andra kattsaker hittar du på nätet och med en riktigt bra rabatt hos olika sajter som letar upp rabattkoder.