Aktiviteter för din hund

För många hundägare så finns hunden där som ett sällskap och den får sina dagliga promenader men sedan så är det inte så mycket mer. Vissa hundraser kräver mer än andra och visst, mycket är ju hur man vänjer sin hund. Är man aktiv själv så kanske det är bäst att man skaffar en hund som gillar att aktiveras och inte knähund som hellre ligger inne och myser med matte och matte.

Det finns olika aktiviteter för din hund och det kanske ska provas på några innan man känner att man hittat rätt. I de flesta aktiviteterna så gäller det att ha rätt utrustning både för dig som ägare och för hunden, hos Häromi så hittar du mängder av tillbehör och utrustning både för dig och din fyrbente vän så att man få ut så mycket som möjligt under sina aktiviteter..

  • Agility är kanske den vanligaste formen av aktivitet. Det är en populär hundsport där man tillsammans med sin hund ska genomföra en bana med olika hinder på absolut snabbaste tiden utan några som helst missar. Det har blivit en riktigt stor sport och klubbar runt om i Sverige anordnar både kurser och tävlingar. Banan som består av olika delar såsom gungbrädor, tunnlar som det kryps igenom och olika hinder som ska hoppas över eller kryps under. Det kan liknas vid hästhoppning förutom att det är mycket mindre hinder.
  • Bruks är ett prov för hunden där man testar hunden i olika grenar. Det kan vara att söka och spåra eller rapportera. Även patrull och skydd kan ingå i ett bruksprov. I samtliga grenar så ingår lydnad som ett moment och ett prov i fält. I spår så gäller det för hunden att följa det spår som en människa har gått, spåret kan vara upp till 1,5 kilometer men minst två timmar gammalt. Genom sök så får hunden till uppgift att hitta en person som gömt sig på passande ställe, det kan vara ett skogsområde med stor variation. Rapport så gäller det för hunden att återfinna sin förare, sammanlagt så kan hunden vara ute och springa över 6 kilometer i högsta klassen. I grenen skydd så gäller det för att hunden att försvara sin ledare och med patrull så ska hunden följa en viss sträcka och hitta de personer som gömt sig och markera att den hittat dessa.
  • Rallylydnad är en trevlig sport med hund där alla i familjen kan deltaga. Det är en hundsport som är rolig att göra tillsammans, det gäller att man har bra koll på sin hund och riktigt bra allmänlydnad. Det absolut viktigaste när man kör rallylydnad är kontakten mellan den som för hunden och just hunden. Rallylydnad genomförs på en bana med ett antal moment, detta kan variera med hur svårighetsgraden är, en svårare bana innehåller fler moment. Det går från Nybörjare till mästare och där emellan så finns fortsättning och avancerad. Genom skyltar så hänvisas man vad som ska göras, det kan vara slalom, sitt och ligg eller 360 grader vänster som moment. Det finns mängder av olika moment som kan finnas efter banan.