Aktivera din katt

Många tror att katter är självständiga djur som klarar sig själv så länge man rensar kattlådan och ger dem mat några gånger om dagen. Det är inte sant, speciellt om man tittar på innekatter. Katter behöver aktiveras av sina ägare för att må bra och ha ett roligt liv.

Man borde aktivera sin katt åtminstone en gång om dagen. Hur länge beror på katten. En del äldre katter vill bara leka i en kvart innan det är dags för en tupplur, medan kattungar verkar ha ett outtömligt energiförråd. Hur mycket aktivering en katt behöver är därmed individuellt.

Ett sätt att leka med dem är att gömma godis. Man ska gärna gömma det så de ser var, de nosar sig inte fram till det som en hund skulle göra. En katt litar mer på sina ögon än på sin nos. Ett annat alternativ är att använda sig av tygråttor och snören. Det finns hundratals olika alternativ när det kommer till aktiveringsleksaker. En av de populäraste leksakerna, enligt många kattägare, är Da Bird. En handgjord vippa på ett snöre som katterna blir som tokiga i. Vippan snurrar runt på tråden och ser nästan ut som en fågel, något som katten inte kan motstå och måste hoppa efter.

En annan populär ”leksak” är så klart laserpekaren. Detta tillåter dig att sitta bekvämt i fåtöljen eller sängen och styra leken som du vill.

Med de rätt verktygen kan katter aktivera sig själva, men du behöver se till att rätt saker finns fram. Bollar och möss kan man leka med själv (även om det är lite roligare när matte eller husse kastar dem). Ett klösträd ger utlopp för instinker och överskottsenergi på samma sätt som ett bra klätterträd. Katter vill sitta högt så skaffa ett högt träd med många sitt- och liggplatser. Man kan även knyta fast starka snören dörrhandtag och ställa fram lådor och kartonger som de kan busa i.